Sandefjord bibliotek

Søk i bok- og mediabasen - Detaljert søk

Logg inn i MappaMi
Logg inn
Bibliotekets tjenester Veiledning til bibliotekets samlinger Arrangement og utstillinger på biblioteket Til Barnebibliotekets tilbud og tjenester Selvbetjening av bibliotekets tjenester Spør oss Alfabetisk innholdsregister A-Å

Boktips for voksne 2008

Her får du lesetips!


Soucy, Gaetan: Den lille piken som elsket fyrstikker. Gyldendal 2008

Dette er boka om to barn som må "ta hånd om universet" etter at faren "oppga ånden". Barna har vokst opp isolert på en herregård, avsondret fra annen menneskelig samvær.

Det ene barnet, "protokollføreren", insisterer på å være den mest intelligente av dem og forteller en rystende historie om oppvekst med misbruk, religiøs fanatisme og hjernevask. Fortellerens språk er en merkelig blanding av høytidelige, poetiske formuleringer, og vulgære ytringer. Faren har forsynt barna med et gammeldags ordforråd og et foreldet verdensbilde, og siden barna ikke får ha kontakt med andre mennesker, har de ikke fått korrigert dette bildet.

Fortellingen er som en labyrint der fortelleren stadig avslører mer av bakgrunnen, og stadig nye sannheter kommer for en dag.

Hvordan skal de takle tilværelsen nå når faren er borte? Hvem skal bestemme over dem? Og for første gang må de ta kontakt med "medmenneskene", og hvordan skal de gjøre det?

En mytisk, poetisk, original, skrekkinngytende og fantastisk beretning. Det er lenge siden jeg har lest en bok som var så frastøtende og samtidig så fascinerende!

Som anmelderen i Dagbladet, 04.06.08 oppsummerer med: "Omstendelig, men ikke tungt, trist, men ikke resignert".

Boka er kommet i Marg-serien og er blitt oversatt til mange språk.

Les den!

Anbefalt av Kirsti Opstad 25.08.08


Liabø, Marita: Under brua. Gyldendal 2006

Simon er vellykka sogning og systemutvikler i hovedstaden. En dag orker han ikke det livet lenger. Han drar til Tromsø, har seg en fyllekule og tenker at han like godt kan ta livet av seg. Han stjeler en flaske whisky og legger seg under brua. Midtvinters.

Neste dag våkner han opp på sykehuset. Sunniva sitter ved sengekanten og våker, hun fant ham under brua. Sunniva har vært samboer med Johan i 10 år og tenker på å gifte seg. Simon har vært i lag med flere, som det nesten ble gifting med. Men siste eksen forlot ham for tre år siden, og ingen dame i sikte.

Før nå. Simon har møtt kjærligheten. Men er den mulig? 

Resten av boka forteller om hva som skjer mellom Simon og Sunniva. Lettlest, medrivende, vakkert fortalt, med rå humor.

Boka tar opp temaer som mannsrollen, by/land, men først og fremst er det en vakker kjærlighetshistorie mellom to litt skadeskutte personer.

Og hvordan greier forfatteren å skrive så troverdig om en mannlig hovedperson?

Les den!

I 2007 kom fortsettelen: Hoppe naken

Anbefalt av Kirsti 24.07.08


Jepsen, Erling: Kunsten å gråte i kor. Press 2008

Alan, 11 år, forteller historien om en familie med problemer. Han er en omsorgsfull liten kar som er spesielt bekymra for sin far som har ”psykiske nerver”. Alan har funnet ut at det er særlig to ting som kan bedre på farens tilstand: at søsteren Sanna legger seg på sofaen sammen med ham – og at faren kan tale i begravelse. Han er nemlig litt av en talebegavelse og berører små og store. Og det kommer flere og kjøper varer i butikken hans etterpå.

Alan er glad i faren sin og ser ikke at faren begår uakseptable handlinger. Han tenker til og med på at han vil ta livet av noen, sånn at faren kan tale i flere begravelser og dermed få mer sympati. Alan prøver å legge alt til rette slik at faren har det best mulig.

Dette er en beretning om en vond barndom. Men Alan selv synes ikke at han har det ille. Sånn er livet bare. 

Alt er fortalt fra Alans ståsted, en særegen fortellerstemme som gir oss sine tanker og barnslige logikk. Som voksen ser vi at virkeligheten nok er en helt annen.

En svart historie, fra 70-tallets Danmark. Bergens tidende avslutter med: "Du humrer over Alans dysfunksjonelle familie, men det er med klump i halsen. En flott og fæl tragikomedie. "

Boka ble filmatisert i 2007. Både bok og film har fått glitrende kritikker.

Les den!
Se filmen!

Anbefalt av Kirsti 03.04.08


De Luca, Erri: Montedidio, Aschehoug 2004

Jeg-fortelleren i denne boken er 13 år når han begynner sin historie. Han bor på Montedidio som betyr "Guds fjell" og er et av arbeiderstrøkene i Napoli. Faren til gutten er bryggearbeider og moren er alvorlig syk. Gutten har nå sluttet skolen for å arbeide hos en møbelsnekker i nærheten. Da moren havner på sykehus bruker faren all sin tid til å besøke henne, og gutten blir overlatt til seg selv. To personer blir nå sentrale i livet hans. Den ene er Maria, en ung, stolt men skadet jente, den andre er Rafaniello, en pukkelrygget skomaker som har overlevd krigen i skjul. Maria innvier gutten i kjærlighetslivet, og Rafaniello øser av sin visdom, som er preget av jiddisch kultur.

Boken er veldig poetisk skrevet, og skildrer et samfunn preget av fattigdom og drømmer, sorger og gleder.

Lån boka

Anbefalt av Anette 27.02.08


Einar Már Gudmundsson: Beatlesmanifestet, Cappelen 2006 [utgitt i 2007]

Den som likte "Beatles" av Lars Saabye Christensen - og hvem gjorde ikke det? -kan glede seg til den islandske versjonen: "Beatlesmanifestet" av Einar Már Gudmundsson.

Dette er forfatterens åttende bok på norsk og forteller om sekstiårenes glade og troskyldige tid på Island. Hovedpersonen er Jóhann Pétursson, en ung mann med drømmer om damer og band. Sammen med gode venner starter han bandet Matchbox. Og så er det Helga da, som han så gjerne vil kysse. Og hva med Katrín - hvem er hun kjæreste med - egentlig?

Her er det mange småhistorier om naboer og venner og andre eksentriske islendinger.

Bak den løsslupne og muntre fasaden, finnes det også mørke skygger. Hva er det med moren til Johánn? og moren til Helga og Katrin? Mange husmødre får "mothers little helper" for å få dem i gang med daglige gjøremål.

Og bak alle historiene lyder Beatlesmusikken.

Romanen gjenskaper sekstitallet som en troskyldig epoke, men som er på vei mot en mer uskyldig tid.

Her er mye å kjenne seg igjen, mye til moro, og noe til alvor.

Anbefalt av Kirsti, 29.01.08

Lån boka

 Anbefalt av Kirsti, 30.01.07


Har du lyst til å anbefale en bok? Fyll ut og send inn dette skjemaet

Sist oppdatert   25.08.08