Sandefjord bibliotek

Søk i bok- og mediabasen - Detaljert søk

Logg inn i MappaMi
Logg inn
Bibliotekets tjenester Veiledning til bibliotekets samlinger Arrangement og utstillinger på biblioteket Til Barnebibliotekets tilbud og tjenester Selvbetjening av bibliotekets tjenester Spør oss Alfabetisk innholdsregister A-Å

Boktips for voksne 2006

Her får du lesetips!


Leser du engelsk? Liker du krim?  Leter du etter gode historier?
The case histories
Da er kanskje disse to forfatterne noe for deg:

Kate Atkinson

I begge disse møter vi samme privatetterforsker, en tidligere politimann.

Jeg holder på med den siste boka, men må bare få utløp for begeistring! Her foregår handlingen i Edinburgh.

Forfatteren forteller flere historier, og som leser blir du kjent med mange mennesker. Fortellingene er ofte tragiske og dramatiske, likevel er det ikke triste bøker. Det er hverdagsmennesker skildret med varme, og Atkinson får sagt så mye i og mellom linjene, med så mye humor.

Her blir en kriminalhistorie brukt til å fortelle historier om mennesker, og om refleksjonene de gjør seg. Og det blir alvorlig morsomt.

Denise MinaThe field of blood

Disse bøkene har samme unge hovedperson, Paddy Meehan. Hun arbeider, langt nede på rangstigen, i en avis. Dette er Glasgow på 1980-tallet.
The dead hour
Her er ”Frøken Detektiv” fra katolsk arbeiderklasse. Hun oppklarer forbrytelser, likevel er det miljøskildringene fra hjemmet hennes og avisa som gjør mest inntrykk på meg. Også feminister kan glede seg over hovedpersonen.

Måten den andre boka slutter på, gjør at jeg håper og tror det blir en fortsettelse.


Anbefalt av May Haraldsen, 31.10.06


Tremain, Rose: Fargen. Pax 2005Fargen

Ekteparet Joseph og Harriet Blackstone og svigermor Lilian emigrerer fra England til New Zealand. Tida er midten av 1800- tallet. Strevet med å være nybyggere - lage jordhuset og dyrke jorda, mislykkes. Særlig synes Joseph at tilværelsen er uutholdelig. Han bryter opp for å søke lykken som gullgraver på den sørligste øya på New Zealand. Harriet og Lilian overlates til sin skjebne. Så går det sånn som det ofte gjør. Den som systematisk søker lykken, mislykkes, fordi alle kan ikke ha flaks, mens andre bokstavelig talt ramler over gullåren.

Forfatteren skildrer sterke kvinner, psykologien bak gullrushet, det eventyrlige landskapet og maoribefolkningens overleverte kunnskaper. Først og fremst er Tremain en god forteller.

Les mer og sjekk om boka er inne

Anbefalt av Kirsti Opstad, 24.10.06


Paasilinna, Arto: Den ulende mølleren, Aschehoug 2006 Den ulende mølleren

Tida er like etter andre verdenskrig. Stedet er en nordfinsk bygd. Utfra det ukjente dukker Gunnar Huttunen opp og kjøper den lokale mølla som ikke har vært i bruk på mange år. Bygdefolket mener det er galskap, og Huttunen er kanskje LITT gal også, men ikke mye. Men når han får problemer, må han ut i skogen og ule som en ulv. Bygdefolket blir skremt og vil ha ham vekk. De eneste hjelperne han har er en fordrukken postmann og en kvinnelig hagekonsulent.

Dette høres veldig traurig ut, og tema er alvorlig nok, men med Paasilinnas penn blir det tragikomisk og ulende morsomt.

Paasilinna er en folkekjær dikter i Finland og er oversatt til mange språk. Fra før av er Harens år oversatt til norsk - les den også!

Les mer og sjekk om bøkene er inne:

Anbefalt av Kirsti Opstad, 21.04.06


Thørring, Jorun: Skyggemannen, Aschehoug 2005Skyggemannen

Hovedpersonen: Orla Os (!), kommer opprinnelig fra Vesterålen. Orla giftet seg med en franskmann, men er nå enke. Hun arbeider for tida som spesialetterforsker i Paris.

Det begynner med et drap på en ung mann i en litt luguber leiegård, og det utvikler seg til en komplisert sak for Orla og hennes medarbeidere. Særlig etter at drapsmannen ser ut til å være ute etter henne. Og hva er det med den sjarmerende mannen hun blir kjent med?

Paris er åstedet og forfatteren bruker byen som en kulisse uten at det blir for påtrengende. Det er tydelig at forfatteren kjenner Paris godt.

Språket flyter lett og godt, uten klisjeer.

"Skyggemannen" må vel være fjorårets beste krimdebebut!

Anbefalt av Kirsti Opstad

Flere krimanbefalinger:


Gabrielsen, Linda: Kongen befaler, Aschehoug 2005Kongen befaler

Forfatteren er debutant, fra Sandefjord.

Hva slags bok er det?
- dette er en barndomsskildring om incest
- hvordan det går når barna blir voksne

Hva handler den om?
To søstre, småjentene Ingrid og Liv, som vokser opp hos morfar og mormor. Morfar er overgriperen. Fortellerstemmen veksler mellom barnet Ingrid og den voksne Ingrid.

Til tross for det mørke temaet i boka, er den lett å lese. Tror det har med vekslingen mellom barneperspektivet og voksenperspektivet å gjøre. Barnet Ingrid observerer og registrerer, og på et vis aksepterer tingenes tilstand. Den voksne stemmen er en undersøkende og spørrende stemme.

Veksler mellom fortellende og mer poetisk, løsrevet språk.

Som leser: Kontrasten mellom barnets enkle språk og bokas tema gjør inntrykk. Romanen formidler hvordan den ene søstra på et eller annet vis klarer å gå videre. Den andre søstra er nesten usynlig i romanen; hun som vil rømme, og på andre måter blir hun nesten borte, går nesten under.

Det er båndet mellom de to søstrene og tilliten dem imellom, som gir håp, på slutten av boka.

Hvem kan jeg anbefale den til: Til noen som vil ha en bok som berører. Minner om: Maya Angelou: Jeg vet hvorfor burfuglen synger

Flere Sandefjordsforfattere

Anbefalt av May Haraldsen


Pamuk, Ohran: Snø, Gyldendal, 2005 Pamuk: Snø

Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk, som er et av de heteste tipsene til Nobelprisen i litteratur, er ute med sin nye roman "Snø" på norsk.

Boka er i disse snøfylte dagene aktuell på flere måter. Den foregår i en liten innesnødd by, Kars, en tidligere armensk grenseby som i dag ligger i Tyrkia. Hovedtemaet er forholdet mellom islamister og vestlig orienterte, en problemstilling som har stått sentralt i Tyrkias historie gjennom århundreder. En stor bok som anbefales på det varmeste!


Nesser, Håkan:" Men Piccadilly Circus ligger ikke i Kumla", Piratforlaget, 2005 Nesser-bok

Håkan Nesser er kjent som kriminalforfatteren med Van Veeteren som politietterforsker. I denne romanen er det også et kriminalmysterium, (som får sin opppklaring 35 år seinere),  men det er ingen kriminalroman.

Det er en oppvekstroman med tidsbilde fra slutten av 1960-årene. Hovedpersonen Mauritz Målnberg, snart 17, prøver seg som intellektuell: leser Camus, skriver poesi, røyker pipe i smug, og følger med på radio Luxembourg. Mauritz er dypt forelsket i Signhild - naboen. Signhilds vakre mor er gift med en utrivelig finne: Kalevi. En dag finner Signhild faren sin i senga med halshugget hode. Politiet står uten spor, og Mauritz trår til som ridder og leker detektiv, mest for å hjelpe Signhild.

Boka byr på god underholdning, den er lettlest og humoristisk og observant om en ung manns møte med sin første store kjærlighet.

Har du lyst til å anbefale en bok? Fyll ut og send inn dette skjemaet

Sist oppdatert 30.10.06