Sandefjord bibliotek

Søk i bok- og mediabasen - Detaljert søk

Logg inn i MappaMi
Logg inn
Bibliotekets tjenester Veiledning til bibliotekets samlinger Arrangement og utstillinger på biblioteket Til Barnebibliotekets tilbud og tjenester Selvbetjening av bibliotekets tjenester Spør oss Alfabetisk innholdsregister A-Å

Boktips for voksne 2004

Her får du lesetips!


Ragde, Anne B: Berlinerpoplene, Oktober 2004

Berlinerpoplene

Anne B. Ragdes roman handler verken om Berlin eller popler, men om en famile fra Trøndelag og dens røtter. Tittelen henspiller på trær som tyskerne plantet under krigen for å lindre hjemlengselen.

Mora på gården Neshov utenfor Trondheim blir alvorlig syk, og tre voksne sønner samles - etter mange år uten noe kontakt - på sykehuset for å våke ved dødsleiet.  Margido bor aleine i en liten blokkleilighet og jobber i et begravelsesbyrå. På Neshov, går broren Tor, tre år eldre, han bor der med sin nå åtti år gamle mor, den umælende faren og dyra i fjøset. I København går den tredje broren: Erlend som er homse og samboer med Krumme, en nestenfetert vindusdekoratør, og lever et liv der estetikk, vakre gjenstander, kunstferdig mat, godt drikke, elskov og gode venner er de viktige ingrediensene – langt fra fjøslukta og bygdas, morens forakt. Torunn, datter av Tor, som aldri ble akseptert av mora, og som Tor nesten aldri har sett, kommer også. Disse menneskenes liv og skjebner er det Anne B. Ragde trekker sammen i noen førjulsdager i Trøndelag, rundt den døende kvinnens sykehusseng møtes de, flere av dem for første gang.

Anne B. Ragde legger for dagen en helt særegen evne til å male ut miljøer, hverdager og mennesker i dem som gjør sterkt inntrykk. En velskrevet,   lettlest og medrivende fortelling.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Kirsti Opstad 17.12.04


To romaner om innvandrerkvinner:

Syal, Meera: Livet er ikke bare ha ha, hi hi, Cappelen 2001

Syal

Vi møter tre engelske venninner i 30-årsalderen som er annen generasjons innvandrere: Chila - lykkelig hjemmeværende, som forbløffet alle med å kapre den velstående og kjekke Deepak, Sunita - engang en aktiv student, nå en litt overvektig, frustrert småbarnsmor og Tania - den vakre, selvstendige filmskaperen med hvit samboer.

Tania kommer på ideen om lage en dokumentarfilm om lykkelige innvandrerpar. Filmen blir ikke akkurat som forventet, men provoserer fram oppgjør og endring av livene til alle de tre kvinnene.

Med humor og ironi og klokskap  skriver Syal om hvordan det er å være innvandrer, og andregenerasjons-innvandrer i London

Er boka inne? Sjekk

Ali, Monica: Brick Lane, Aschehoug 2004

Brick Lane

I Brick Lane i London har innvandrere fra Bangladesh og Vest-bengal etablert et nytt hjemland - isolert fra det engelske storsamfunnet.

18 år gamle Nazneen eksporteres til London som brud for den mye eldre Chanu. Han har en uklar og muligens noe oppskrytt stilling i bydelsadministrasjonen og tegner på det flotte huset han engang skal bygge i Dhaka, dit han skal ta familien med tilbake. Hans drøm er repatriering, både fysisk og mentalt. Derfor forsøker han å skjerme først Nazneen, og etter hvert de to døtrene, mot alt som trekker dem bort fra denne illusjonen om et rent, tradisjonelt liv.

På sikt er det dømt til å mislykkes.

Gjennom hele boka hører vi også om Nazneens søster, som ble værende i Bangladesh. I skildringen av de to skjebnene viser Ali hvordan murene rundt kvinners liv kan ha forskjellig utforming, men virkningen er lik.

En roman med mange lukter og mye smak - og spennende enkeltportrettet. Først og fremst er det Nazneen og hennes oppvåkning som står sentralt.

Er boka inne? Sjekk

Bøkene anbefalt av Kirsti Opstad 19.10.04


Stene, Øystein: Ventemesteren, Aschehoug 2003

ventemesteren.jpg (9335 bytes)

Even har ingen ønsker, lengsler eller begjær, han er en mester i å vente.. Even er så heldig at han kan overta bestemorens leilighet, og han tjener til livets opphold ved å lese og vurdere dokumenter for fetter Konrad. Even har likevel god tid til å utvikle kunsten i å vente. Konrad er bekymret for Even og insisterer på at han må gå til behandling fordi han aldri har hatt sex. Privatklinikken MedStat inngår en kontrakt med ham for egnet behandling med psykolog. Underveis i behandlingen forteller Even en rekke historier - oppdiktede eller sanne - for å forlenge ventetiden og tilfredsstille legens forventninger. Terapeuten Gallefoss har mye stoff i Evens opphav: far som omkom før han ble født, og en mor som aldri var til stede. Men mangelen på ereksjon og enhver interesse for kjønnsliv, er et stort mysterium. Even blir kjent med Ada i etasjen overnfor - prostituert som søker opptak til kunstskole. Even hjelper Ada med å lage "innstallasjoner" til opptaksprøven, og Ada prøver å hjelpe Even ...

Øystein Stene er debutant, boka er velskrevet og morsom - og alvorlig. Synsvinkelen ligger hos jeg-personen Even Huuk, og han forteller i en nøktern, referende stil som kan likne på Erlend Loe. Boka problematiserer den sexfikserte mannfolkrollen, og er en slags motpol til Mats Larsen: Pornopung og Lars Ramslie: Fatso.

Boka finnes også som lydbok.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Kirsti Opstad 09.08.04


Hans Frederik Follestad: "De fire og Han Som Gjør Galt Verre: Begynnelsen"

De fire og han som ..

Fire kamerater lever sitt stille og sedate liv uten andre bekymringer om hvor det er fest neste helg, og hvorvidt fine damer tropper opp på nevnte fest. Hvordan vil da kameratene reagere når mystiske, kappekledte menn rykker dem ut av denne idylliske tilværelsen, og forklarer at de må redde verden, helst brennkjapt? Dårlig, selvfølgelig. Ilderen Bambo Fohrtwo, pandaen Hutte Meg Tu, vaskebjørnen Pepper Bihf og elgen Salt Ehfan ser helst at jorden redder seg selv, men før de vet ordet av det, er de på vei til det fjerne landet Nepal.

Dette er en svært underholdende bok for voksne i fantasy-sjangren, krydret med passe mengder humor (mye), vakre damer (James Bond-nivå) og action (hardtslående østlig kampmeditasjon). Handlingen er lagt til omtrent nåtid, men trådene trekkes tilbake til verdens begynnelse.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Tone Kjelling 30.06.04


Nicholson, William: De andres selskap. Pax 2004

De andres selskap

Frustrert og desillusjonert ung akademiker, uten særlig mål i livet, lever parasittilværelse med god samvittighet... Han har store vanskeligheter med å foreta seg valg i livet, fordi de fører som regel til konsekvenser og de vil han ikke takle... Alt skjer tilfeldig i livet hans. En vakker dag, helt umotivert, begir han seg ut på en reise. Han haiker med en ukjent trailersjåfør med falsk pass, mystisk last, uten å vite hvor han skal - han har helt bevisst bestemt seg for å ikke se på veiskilt... Etterhvert blir sjåføren bestialsk drept og selv havner han i konstant livsfare i et ukjent land som er ledet av et totalitær regime. Han blir tvunget inn i en ny rolle, som krever stadig nye avgjørelser av ham...

Litt surrealistisk fremstilling: Nick Hornby-type helt havner i et orwellsk landskap... Selvironisk. Velskrevet

Er boka inne? Sjekk

Anefalt av Jolanta Karpinska- Jørgensen 14.04.04


Øybø, Mattis: Alle ting skinner. Oktober 2003

Nå har jeg lest ei bok, og sjøl om jeg har lest ut boka, er jeg fremdeles ikke ferdig med den. 

Jeg vil gjerne at andre skal lese den. Men hvorfor er den verdt å lese? 

Den minner om en film jeg fremdeles har en fornemmelse av, lenge etter at jeg så den på kino. Kanskje fordi personene blir virkelige og interessante, samtidig vanskelige å bli klok på. 

Språket har en egen rytme, særlig i begynnelsen av boka blir jeg hypnotisert av det, som av snøfallet forfatteren beskriver. Språket treffer og berører, der hovedpersonen beveger seg mellom nåtid i snø og kulde, og en fortid. 

Det er vanskelig å beskrive boka, jeg vil helst ikke plukke den fra hverandre. Det er en bok til å bli våken, berørt og foruroliget av. 

Hvis du er opptatt av språk, har noen politiske beinsplinter i kroppen, likte Margaret Atwood: ”Den blinde morderen”, tror jeg dette er en bok for deg.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av May Haraldsen 14.01.04


Har du lyst til å anbefale en bok? Fyll ut og send inn dette skjemaet

Sist oppdatert 18.10.04