Sandefjord bibliotek

Søk i bok- og mediabasen - Detaljert søk

Logg inn i MappaMi
Logg inn
Bibliotekets tjenester Veiledning til bibliotekets samlinger Arrangement og utstillinger på biblioteket Til Barnebibliotekets tilbud og tjenester Selvbetjening av bibliotekets tjenester Spør oss Alfabetisk innholdsregister A-Å

Boktips for voksne 2002

Her får du lesetips!


Bail, Murray: Eukalyptus. Pax, 1999

På en landeiendom utenfor Sidney bor Holland med datteren Ellen. Hollands store interesse er å dyrke eukalyptustrær, og han har hundrevis av forskjellige arter. Når Ellen fyller nitten bestemmer faren at hun skal giftes bort. Ellen er ubeskrivelig vakker og det er mange sjarmører som allerede har forsøkt seg. Men Holland setter ett krav til den som skal få datteren, han må kunne si riktig navn på hvert enkelt Eukalyptustre. Flere beilere prøver seg og Ellen er fortvilet. Men så en dag dukker en mystisk mann opp i hagen med forunderlige historier å fortelle.

Dette er et vakkert eventyr og en annerledes kjærlighetsroman med en helt spesiell stemning. En nydelig bok!

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Anine Brathagen 15.05.02


Benmalek, Anouar: Det gamle folkets barn. Pax, 2002

En gripende og usminket historie fra 1870-tallets Australia. Egentlig tre skjebner som veves sammen ved tilfeldighetenes spill: to rømte straffanger og en liten aboriginergutt (den siste overlevende fra Tasmania). Om hvite menneskejegeres råskap og pengegriskhet, og ulike menneskers lojalitet, avhengighet og kjærlighet. Boken engasjerer og opprører, men viser også at kjærligheten kan overvinne mye trass i store forskjeller. Boken kan også kalle på både tårer og litt smil.

For dem som liker Marlo Morgans "Det virkelige folket", kan denne anbefales.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Eva Marum 29.07.02


Gottfried Benn: Hjerner. Ascheoug, 2000

Endelig kommer den på norsk. Sju noveller om den unge legen Rönne.

Livskrise og litterær program av en av tysk litteraturs aller fremste forfattere.

Benn var selv lege, noe av bakgrunnen for disse novellene er biografisk. Men tyngden ligger i Rönnes psykologiske analyser, i språklige og litterære assosiasjoner.

Benn skrev senere om Rönne: "Altså en elevasjon gjennom ordet, en sakramentasjon av ordet, et forhelligelses- og forløsningsfenomen ved hjelp av det dikteriske ordet - det er Rönne."

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Michael Peters 27.05.02


Coetzee, John M.: Vanære. Cappelen, 2000

 

David Lurie er en skilt middelaldrende engelsk professor på et universitet i Cape Town. Midt i semesteret innleder han et kort og impulsivt forhold til en av de unge studinene fra forelesningene hans om romantiske poeter. Når dette oppdages forventer alle at han vil være ydmyk og be om unnskyldning for å beholde jobben. Men David nekter og sier heller opp stillingen sin. Deretter trekker han seg tilbake fra storbyen for å leve et rolig liv sammen med datteren Lucy på hennes farm. Livet på landsbygda blir derimot ikke som han hadde tenkt. En dag overfalles gården og datteren blir voldtatt. Denne hendelsen, og særlig datterens reaksjon, fører til et vendepunkt for Lurie som gjør at han må revurdere sine oppfatninger av skam og vanære.

Her får vi både en medrivende beskrivelse av en middelaldrende mann i krise, og et nyansert og skremmende portrett av det nye Sør-Afrika, et omkastet samfunn som enda ikke har funnet en ny form. Det er gripende, rystende og glitrende godt fortalt. Så utrolig godt skrevet at har du først begynt på denne klarer du ikke å legge den fra deg!

J. M. Coetzee fikk Booker-prisen i 1999 for romanen "Vanære". Han har også gitt ut andre bøker, flere av dem finnes på biblioteket.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Anine Brathagen 11.04.02


Flood, Kristin: Amor fati - om å elske sin skjebne. Cappelen, 2002

Boka til Kirstin Flood handler om det åndelige og rasjonelle vesenet vi er. Skjebnen blir ikke betraktet her som noe forutsebestemt i vårt liv, som man skal forholde seg passivt til, men som et samspill mellom oss og resten av universet. Et spennenende perspektiv. Våre livshendelser og livsfaser får en ny mening med denne boka.

Flood skriver personlig og krydrer rikelig med eksempler fra sitt eget liv. En ekstra poeng: hun henviser ofte til Paulo Coelho - en av mine favoritt-forfattere ....

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Jolanta E. Karpinska-Jørgensen 29.04.02


Lahiri, Jhumpa: Lidelsenes tolk : noveller. Gyldendal, 2002

Ni magiske og fabelaktige noveller om mennesker som befinner seg i forskjellige sosiale lag, i forskjellig alder og på forskjellig kanter av jorda. Men en ting har de til felles; de er alle indere. Vi møter blant annet den unge, fremadstormende inderen, bosatt i USA, men på ferie i India med kone og barn. Vi treffer den litt eldre indiske professorfruen som hver dag holder seg trygt innenfor de fire veggene i drabantbyleiligheten i USA. Vi blir kjent med en ung indisk jente som mangler en ektemann, og et ungt forelsket par på vei inn i sitt nyinnkjøpte hus.

Det handler om hvor vanskelig det kan være å komme til en ny verden og forsøke å passe inn. Hvordan kan man forene gamle, sterke tradisjoner med et nytt og moderne liv? Det dreier seg også om å lengte "hjem" til noe man kanskje ikke engang vet hva er. Det er litt trist, litt sårt, men også veldig vakkert.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Anine Brathagen 11.09.02


Mankell, Henning: Beretning på tidens strand. Noveller. Gyldendal 2002

Dette er en rekke sammenhengende noveller fra Afrika. De beveger seg i grenseland mellom myter og virkelighet. Gamle Felisberto er sentral i mange av novellene, delvis som hovedperson, delvis som forteller. Det er et stort persongalleri i boken, men alle har på sett og vis forbindelse med hverandre. Kulturen Mankell lar oss bli kjent med er ukjent men fascinerende. Skille mellom levende og døde er nesten borte. Boken vil sikkert fengsle mange som liker noveller som både er realistiske og mytiske på samme tid. Anbefales!

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Eva Marum 03.06.2002


Mazetti, Katarina: Gutten i graven ved siden av. Pax, 2001

Desiree (34) - bibliotekar møter Benny (36) - skogbruker og bonde, på kirkegården. Desiree sørger over sin avdøde mann, Benny bringer plastblomster til moras grav. Og det slår gnistrer - Benny tenker: "Og jeg var forelsket i henne. Det sa ikke akkurat klikk. Det kjentes mer ut som om jeg hadde kommet til å lene meg mot det elektriske gjerdet hjemme på gården".

De er så ulike, og lever i så forskjellige verdener at et samliv må bli vanskelig, kanskje umulig: Han sovner i operaen og hun gremmes over korsstingbroderiene på bondegården.

Desiree og Benny forteller i hvert sitt kapittel.

En vakker liten bok med mye humor, kjærlighet og sanselighet.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Kirsti Opstad 20.03.02


James McBride: Vannets farge.Cappelens forlag, 2000

Rachel, datter av en jødisk kjøpmann, gifter seg med en farget mann, blir utstøtt av sin familie. Blir tidlig enke og oppdrar 12 barn. Barna ser at noe er annerledes med deres mor, men tenker ikke over at hun er den eneste hvite rundt dem. Rachel bestemmer seg for at alle barna skal få seg en akademisk utdannelse og klarer det! Vil aldri snakke om sin egen bakgrunn, men som voksen klarer sønnen James i løpet av lang tid å "lure" ut av henne hele historien.

En utrolig varm og hengiven bok. Likte du "Engelen på det sjuende trinn" , har du her boken som vil gå rett til hjertet.

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Eva Marum 02.04.02


Carl Frode Tiller: Skråninga. Aschehoug 2001

I boka møter vi en ung mann som er innlagt på en psykiatrisk institusjon. Han er tydeligvis skyldig i en kriminell handling han ikke helt forstår, og som han ikke greier å snakke om. Men han har talent for å skrive, og psykologen oppfordrer ham til å skrive ned historien  - som terapi.

Med barsk realisme avdekkes en barndom preget av kulde, ensomhet og ondskap.

Handlingen skrider fram i sirkler etter assosiasjonsmetoden, gjort med en uhyggelig kraft og effekt. For hver gang avdekkes det litt til. Som i en kriminalroman.

"Skråninga" er Tillers debut. En utrolig prestasjon som han har vunnet mange priser for.

Du får nesten fysisk vondt av å lese denne boka. Den viser oss en virkeliget som dessverre finnes, men som vi heller ikke må glemme. Litterært sett er den et kunstverk, og til tross for det mørke innholdet og komposisjonen,  er boka "lett å lese".

Denne boka glemmer jeg aldri. Les den!

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Kirsti Opstad 10.06.02


Helene Tursten: Tatovert torso. Gyldendal 2002

Dette er Helene Turstens tredje kriminalroman. Som mange andre har hun en politihelt i sentrum, men i motsetning til flere politihelter jeg har stiftet "bekjentskap" med, er denne en harmonisk person. Kriminalbetjenten Irene Huss er lykkelig gift, med tvillingdøtre i tenårene.

Handlingen utgår fra et politihus i Göteborg. Her får kriminalbetjenten og hennes kollegaer i oppdrag å etterforske et likfunn. Det vil si, det er bare en del av liket som er funnet. Liket er partert som en torso. Det eneste sporet politiet har å gå etter, er en meget spesiell vakker tatovering på denne torsoen.

Denne tatoveringen fører Irene Huss til København, der hun samtidig skal lete etter datteren til en venninne. Jenta rømte til Danmark for å bli fotomodell, men moren får ikke kontakt med henne.

I København finner Irene modellen til tatoveringen, hun kommer i kontakt med et merkelig homsemiljø, der også sadonekrofili inngår, og hun finner venninnens datter i et prostitusjonsmiljø. Men dessverre for sent.

Etterhvert dukker det opp flere likdeler og flere lik. Identiteten til "torsoliket" blir oppklart. Merkelige miljøer der avdøde ferdes blir avdekket. Irene Huss blir nesten drept, og endelig vet de hvem morderen er. Men hevnen er søt.

Historien får en brå slutt.

Helene Tursten skriver godt. Du trives med hovedpersonene. Miljøet i politihuset er godt beskrevet, og du tror på historien. Her er det spenning så det monner. Men, en advarsel: boken er IKKE for sarte sjeler!

Er boka inne? Sjekk

Anbefalt av Karin Nilsen 08.05.2002


Har du lyst til å anbefale en bok? Fyll ut og send inn dette skjemaet

 

Sist oppdatert 10.03.04